Класифікація персоналу
Персонал підприємства класифікується за наступними ознаками:
1) за характером участі у господарській діяльності:
- виробничий персонал - працівники, зайняті у виробництві та його обслуговуванні (зайняті в основних та допоміжних підрозділах підприємства, у заводських лабораторіях, дослідницьких відділах, апараті заводоуправління);
- невиробничий персонал - працівники, зайняті в невиробничій сфері підприємства.
2) залежно від функцій, що виконуються:
- робітники - особи, безпосередньо зайняті створенням матеріальних цінностей або роботами з надання виробничих послуг. Залежно від відношення до процесу створення продукції поділяються на основних (безпосередньо беруть участь у процесі виробництва продукції) та допоміжних (виконують функції обслуговування основного виробництва).
- службовці - працівники, які здійснюють підготовку та оформлення документації, господарське обслуговування, облік та контроль;
- спеціалісти - працівники, які виконують інженерно-технічні, економічні та інші роботи;
- керівники - працівники, які обіймають керівні посади на підприємстві та у його структурних підрозділах.
3) за професіями та спеціальностями відповідно до єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт та професій:
- професія характеризує вид трудової діяльності, що вимагає визначеної підготовки;
- спеціальність виділяється в межах певної професії та характеризує відносно вузький вид робіт.
4) за рівнем кваліфікації (кваліфікація характеризує якість, складність праці та є сукупністю спеціальних знань і навичок, що визначають ступінь підготовленості працівника до виконання професійних функцій зумовленої складності):
- робітники: висококваліфіковані, кваліфіковані, малокваліфіковані, некваліфіковані;
- спеціалісти: найвищої кваліфікації, вищої кваліфікації, середньої кваліфікації, практики.
5) за статтю та віком:
- до 30 років,
- від 30 до 60 років,
- більш ніж 60 років;
6) за стажем роботи:
- до 1 року;
- 1-3 роки;
- 3-10 років;
- більше 10 років.